Hoe gaat een arts voor homeopathie te werk als een patiŽnt op consult komt?

Een arts voor homeopathie, die gebruik maakt van klassieke homeopathie, beschouwt ziekte als een verstoring in het evenwicht tussen ziekmakende factoren en het herstelvermogen van het lichaam. Door met een homeopathisch middel het herstelvermogen te stimuleren is het mogelijk om (sneller) te genezen.

Een homeopathisch middel kan gekozen worden op grond van de klacht(en) die iemand heeft. Dit is vooral nuttig bij relatief gezonde mensen met een acuut probleem, bijv. een sportblessure of een insectenbeet. Veel middelen die als zelfzorg in de handel zijn werken vooral goed bij dit soort problemen, omdat zij klachtgericht worden gekozen.

Bij langer bestaande klachten is het noodzakelijk om naar het totaal beeld te kijken, niet alleen naar de lichamelijke klachten, maar vooral ook naar het type mens. Het type mens in combinatie met zijn klachten bepaald welk homeopathisch middel het meest geschikt is. Zo'n middel wordt het constitutiemiddel genoemd. Het is een homeopathisch middel dat het totale gestel = constitutie van iemand beÔnvloed.

De klassieke homeopathie stelt zich tot doel om het constitutiemiddel voor een patiŽnt te bepalen. De Griekse woorden homoios = gelijksoortig en pathos = lijden liggen ten grondslag aan het woord homeopathie. In de homeopathie streeft men er naar om het gelijke door het gelijkende te genezen (similia similibus curentur). Hiermee bedoelt men dat bepaalde stoffen, die bij een gezond mens (ziekte)verschijnselen veroorzaken, in sterk verdunde vorm dezelfde ziektever≠schijnselen juist helpen bestrijden. Dit is enigszins te vergelijken met het principe van inenten: een kind, dat ingeŽnt wordt tegen rode hond, krijgt een geringe hoeveelheid verzwakt rode hond virus ingespoten en wordt daardoor immuun voor rode hond.

Homeopathische middelen worden op een speciale manier verdund en geschud = potentiŽren, waardoor zij geen schadelijke werking meer hebben, maar nog wel het zelfgenezende vermogen van het lichaam stimuleren. Jonge mensen met een klacht die nog maar kort bestaat, hebben een groot zelfgenezend vermogen. Zij reageren meestal snel en goed op homeopathische behandeling. Ouderen met chronische problemen reageren meestal trager op homeopathische behandeling. Soms is er onherstelbare schade aan het lichaam ontstaan, volledige genezing is dan niet meer mogelijk.

Zeer uiteenlopende stoffen worden gebruikt om homeopathische middelen van te maken, de meeste zijn plantaardig, maar ook dieren (o.a. honingbijen) en dierlijke producten (b.v. slangengif), mineralen en metalen worden toegepast. Meestal worden de middelen inwendig gebruikt in de vorm van druppels, korrels of tabletten, maar er zijn ook middelen voor uitwendig gebruik zoals oogdruppels of zalf. Hoe vaak een middel moet worden gebruikt is afhankelijk van de sterkte van de verdunning.

top

Veel mensen weten niet wat het verschil is tussen een arts voor homeopathie en een homeopaat. Op het eerste gezicht lijkt het niet belangrijk, maar het kan uiteindelijk grote gevolgen hebben. Lees verder...

Veel mensen denken dat homeopathische medicijnen altijd plantaardig zijn, klopt dit eigenlijk wel? Lees verder...